Оркестр народних інструментів нашої школи. Сьогодення.

Оркестр народних інструментів ДМШ №12 ім. К.І. Шульженко

/Files/images/neverov/orkestr_2023/53.jpg

Триває війна. Випробування для дітей, що навчаються на дистанційному форматі насправді складні, але вони відкривають нові можливості, про які не уявлялось ще деякий час тому. Викладачі, учні і батьки налаштовані на творчу роботу і на перемогу у війні, тому прагнуть досягти найякіснішого результату.

Один з найбільших колектив музичної школи – оркестр народних інструментів прийняв виклик сьогодення й використовує сучасні методи навчання (онлайн), які дозволили продовжувати репетиції, виконувати твори і тримати «удар» в складних умовах реальності.

Оркестр – феномен в культурному просторі. Звучання оркестру народних інструментів завжди є самобутнім, яскравим, глибинним. Унікальністю оркестру народних інструментів в дитячих музичних закладах є колективне творче спілкування, удосконалення навичок які розвивають музичний слух, пам'ять, почуття ритму. Виконання в оркестрі музики різних жанрів і стилів сприяє розширенню світогляду юних музикантів, вчить мислити, цінувати мистецтво.

Фундаментом естетичного виховання учнів ДМШ №12 ім. К.І. Шульженко є оркестрова майстерність – як базис початкової мистецької освіти.

Оркестр народних інструментів ДМШ №12 неодмінний учасник всіх творчих звітних концертів школи, відділу народних інструментів, учасник та переможець мистецьких конкурсів і фестивалів. В складі оркестру більше ніж 40 учнів. Більш ніж 40 років творчого життя колективу – це декілька поколінь естетично вихованого суспільства.

Навіть найпростіша оркестрова партія, що виконується найменшим за віком музикантом у поєднанні зі всіма голосами оркестру неодмінно перетворюється в музичну цілісну картину. Тому діти, що грають в оркестрі розуміють і цінують своє значення в колективі і роль кожного виконавця у великому спільному творінні. Кожен учасник оркестру має змогу вийти на сцену і бути частиною великого музичного свята, навіть якщо він з будь-яких причин не бере участь як соліст чи ансамбліст в концерті.

В умовах сьогодення оркестр продовжує роботу і творче життя не зважаючи ні на що. Діти прагнуть бути разом, разом створювати і спілкуватись, грати і вивчати. Кожна репетиція навіть у форматі відео-конференції – це шлях до культурного буття, дитячої виконавської творчості, створення умов для об’єднання юних членів суспільства у потужну мистецьку формацію.

/Files/images/neverov/orkestr_2023/54.jpg /Files/images/neverov/orkestr_2023/55.jpg /Files/images/neverov/orkestr_2023/57.jpg

В організації репетицій оркестру керівник і юні музиканти застосовують новітні музичні технології, які виявляють можливості для інтеграції сучасних технологій в мистецьке середовище, що є просуванням в майбутнє. Індивідуальні відео записи, аудіо репетиції з навушниками, в яких звучить оркестрова партія, привчають оркестранта синхронізувати декілька видів роботи, аналізувати індивідуальне виконання під час репетиції, знаходити звуковий баланс.

Юні оркестранти не тільки грають в оркестрі, по-перше вони стають звукорежисерами, записуючі своє виконання при певних акустичних умовах, по-друге – відеооператарами, врахувуючи всі фактори, які будуть впливати на подальшу роботу з монтажу відео для оркестру, по-третє – засвоюють навички диригентської майстерності, адже потрібно продумати всі аспекти у спільному звучанні коли нема візуальної участі викладача-диригента під час виконання партії, і четверте – розвивають музичний слух самостійно проводжуючи настройку свого інструменту на 440 герц для єдиного оркестрового строю.

/Files/images/neverov/orkestr_2023/56.jpg

Сьогодні наша сцена - на теренах відеохостингів (YouTube) – що створює велику аудиторію і залучає багато слухачів, навіть в інших країнах. Наші діти демонструють свою майстерність всьому світові. Батьки залюбки поширюють ці записи серед своїх родичів, друзів і колег, пишаються досягненнями своїх дітей. Вони бачать з яким натхненням вдома вони роблять записи для нових відео оркестрових творів які потім монтуються і поширюються в інтернет просторі. Діти з нетерпіння чекають на творчу зустріч в реальному житті, але поки із задоволенням виходять на зв'язок оркестрових репетицій в форматі онлайн.

Кол-во просмотров: 60

Комментарии

Для того, чтобы оставить комментарий на сайте, залогиньтесь или зарегистрируйтесь, пожалуйста.